2

En hoe is het eten in Cuba?

Geplaatst 08-05-2012 in Food door William

Na een eerder bericht over de Marokkaanse keuken vliegen we vandaag naar Cuba voor wat insights. Over het algemeen kan ik zeggen dat het goed is bevallen. Cuba is gezegend met een gunstig klimaat waardoor veel verschillende soorten fruit beschikbaar zijn. Zo zijn er overal mango’s, ananassen, bananen en andere fruitsoorten. Veel hiervan wordt tijdens het ontbijt in hotels en casas particulares (Cubaanse bed and breakfasts) geserveerd, verder aangevuld met diverse vruchtensappen, omelets en goed sterke koffie.

Een ander onderdeel van de Cubaanse eetcultuur zijn Paladars. Een Paladar is een klein particulier restaurantje, vaak bij mensen thuis. Het mooie is echter wel dat het eten hier vaak van betere kwaliteit is dan in de Cubaanse staatsrestaurants. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met het politieke systeem aldaar en de wil om geld te verdienen, of niet. Overigens hebben de staatsrestaurants ook wel weer voordelen. Zij mogen officieel rundvlees en kreeft verkopen, iets wat voor de Paladars niet mogelijk is, waarmee niet gezegd is dat het niet gebeurd. Bij Paladars vindt je veelal de traditionele maaltijden in een wat beter jasje. Zo is er keuze uit veel kip of varkensvlees, op diverse manieren bereid en altijd met rijst als sidedish. De echte Cubaan zal veelal voor Morro gaan, rijst met zwarte bonen. Wij hebben een aantal keer toch gewoon om witte rijst gevraagd. Naast rijst worden maaltijden vaak aangevuld met verse groenten. Probeert u vooral de tomaten en de komkommers eens. Die smaken over het algemeen namelijk een stuk beter dan onze Nederlandse kasgroenten. Om het af te maken eet men vaak ook wat gebakken banaan, Yucca (erg lekker met mojo saus) of cassave.Cuba heeft nog een natuurlijk voordeel, namelijk het feit dat het een eiland is. Zodra je ook maar enigzins in de buurt bent van de kust is het vrij eenvoudig om goede visgerechten geserveerd te krijgen. Ik weet niet meer precies wat we allemaal op hebben, maar vaak smaakte het erg goed!

Overigens kan een handelsembargo met de Verenigde Staten soms best lastig zijn. Als gevolg daarvan is er bijvoorbeeld erg weinig Coca Cola te krijgen. Gelukkig is er een alternatief, Tukola (=jou cola), maar heel bijzonder is het niet. Ach, met wat Havana Club wordt alles beter!

2 Responses so far.

  1. Bianca van den Hooven says:

    Probeer ook eens de Mango Daiquiri, dat is mijn Cuba favoriet!

  2. Dion Jaspers says:

    Leuk ook om te zien dat ze ondanks de bijzonder beperkte variatie, toch elke keer weer voor een heerlijke maaltijd kunnen zorgen. En dat voor een prijs waar in Nederland niet eens aan gedacht kan worden.

    PS wat zijn de mangos in Cuba onovertroffen zoet en heerlijk.

Reageren